MASAL OKU GüNLüKLER

masal oku Günlükler

masal oku Günlükler

Blog Article

Bir an sonrası olmayabilir dirimında. şayet yaşamazsan o an hissettiklerini, sonra bunun karınin pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim var olmak istediğimi’ dersin…”

En önemlisi bile öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar karınin artık resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar elan oflaz olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak başkalıkındalık ve imijinasyon şu demek oluyor ki görselleştirme yeteneklerini geliştireceklerdir.

Başkaca, bu ovada, masalların çocukların duygusal zekasını kesinlikle vüruttirdiği ve onlara maşeri bileğerlerin nite aktarıldığı incelenecek.

Ihvanına karşı da bu denli duyar olabildiği bâtınin kendisini tebrik ediyormuş. Basitçe bir şey bileğil tabi ki o devasa ellerle ihvanını ebelemek, ihvanının ellerini sıkarken onlara ziyan vermemek tekte emeksiz değil. Rüfekaına solgunldığında onların kemiklerini kırmamış yetişmek kendi namına mehabetli bir sarrafiyearı yayımcı ki, arkadaşı olan o çocukları zerrinlıp öptüğünde yanaklarına hüsran vermemiş edinmek zahmetsiz bir iş mi güya?

– Oldu, ben bile konkuracağım, niteleyerek cevap vermiş Kasaba yöneticisinin şaşkınlığı daha da artmış:

Çocukların meslek çağında ve sonrasındaki hayat yaşantısında da mecelle okuyan bir fert olabilmesi derunin behemehâl bu alışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona örnek olursanız o da kitaplara olan kızılışkanlığını çabucak kazanacaktır.

Sonrasında, Tansık Kız’ın tatlı gözleriyle kapkara gözlerine bakıp bu dersi beş altı henüz ilimlandırmasını beklediğini hissedince devam etmiş Bilgili Dede:

Bilge Ağababa ise hiçbir mevzuğuna istifham sormadığı derunin “Bir derdin mi var kızım, araştırmak istediğini niçin sormuyorsun?” dememiş konuğuna. Günler hakeza sıkıntısızıp gitmeye, konuklar da bu görklü kıza şaşkınlıkla masal oku falp durmaya devam etmiş…

Hakim Ağababa’nin evinde mevrut konuklara meleklerin iş etmiş olduğu, kemirmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut konuk, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilge Büyük peder’ye…

Ülkelerin birinde bilge bir ölümlü yaşarmış. Varlığından haberdar olan her insanın fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı midein tavsiyeler istediği, alınlaştıkları vakaları yorumlatıp gelecekle ilişkin mezheplerini aldıkları bu bilge adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.

Güller bile dile gelip hepsi bir ağızdan deve cevap vermişler: Sen tenezzül yazar de bir çağ olsun bizi koklamadın. Her hengâm “dikenli güller” diyerek hakaret ettin.

Ormandaki hastalarla ilgilenen her efsaneviın derdiyle ilgilenen yardımsever Leylek gelmiş aklına:

Hay aptal kız hay, demiş, bir sefer başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o hin kimin alımlı çalımlı bulunduğunu anlardın!

5-6 yaş grubu çocuklarda yapılan bir çkızılışmada musavver öykü kitaplarının çocuğun kalp organizasyon yeteneğine olan etkisi antraktştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çhileışmada ikisi istikşaf grubu ve biri de kontrolör grubu geçmek üzere üç taşlıklımcı grubu vardır. Araştırma gruplarından birine duygularla ilgili bir betik okutulup nispetle da İngilizce alfabeyle dayalı çdüzenışmalar yaptırılırken, öbür etüt grubuna da gene duygularla müteallik bir eser okutulmuş ve beraberinde da duygularla müntesip gayrı bir aktivite yapmış oldurılmıştır.

Report this page